Niemandsland

Dries Verhoeven

vrijdag 28 september 2012, 20.00
Op locatie

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Ervaringstheater op locatie, vanaf Station Sloterdijk

Scenograaf en theatermaker Dries Verhoeven ruimt in zijn werk een belangrijke plaats in voor de persoonlijke beleving van de toeschouwer. Zijn locatievoorstellingen en installaties zijn totaalervaringen die de bezoeker prikkelen tot een scherper bewustzijn van zichzelf en de relatie met anderen. In 2007 brak Verhoeven door in Nederland en Europa met de festivalhit U bevindt zich hier, waarbij performers en publiek tijdelijk een geïmproviseerd hotel bewoonden.

Soms duurt het een paar uur voor iemand met zijn hele wezen aankomt op een nieuwe plek, soms een jaar of tien. Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde, en de behoefte te bestaan in de blik van een ander. Vanaf Station Sloterdijk wordt u meegevoerd naar onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten. Na een internationale tournee en bekroning met de VSCD Mimeprijs maakt Dries Verhoeven nu exclusief voor Amsterdam een nieuwe versie van deze voorstelling. Een coproductie met de Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Frascati en Podium Mozaïek.

De pers over Niemandsland:

'Eigenlijk zou de voorstelling verplichte kost moeten zijn voor iedereen.' (Robbert van Heuven)

'Ontroerend intiem. De stadswandeling zet vragen op een prachtige manier op scherp.' (Vrij Nederland)

Per voorstelling kunnen 20 bezoekers deelnemen. Er zijn meerdere aanvangstijden per dag. Het project start op Station Sloterdijk. Kom alstublieft stipt op tijd, anders kunt u niet meer deelnemen. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.

Speciale korting voor buurtbewoners

Voor buurtbewoners (postcodes 1055, 1056, 1057, 1061 en 1063) is het mogelijk om kaarten tegen een gereduceerd tarief te kopen. U betaalt dan slechts €12,50 in plaats van €18,00 voor een kaart. Kaarten kunnen alleen gekocht worden aan de kassa van de Stadsschouwburg en telefonisch via 020 624 23 11 (ma t/m za van 12.00 tot 18.00 uur). Om gebruik te kunnen maken van deze korting wordt u gevraagd een bewijs van adres mee te nemen, zoals een brief waarop uw postcode staat.

Wegens groot succes zijn er 4 extra voorstellingen geboekt op 9 en 10 oktober.

duur: ca. 1 uur, geen pauze

ticket: € 18.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Diverse recensies , 15-5-2008

in een handig overzicht (2008-2009)
Download pdf


Parool, 1-10-2012

***** Intieme tocht als poëtisch theater
Download pdf


Dries Verhoeven
Dries Verhoeven (1976, Oosterhout) studeerde theatervormgeving aan
de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (1995-1999). Na enkele jaren als scènograaf met verschillende regisseurs te hebben samengewerkt, ging hij in 2002 verder als zelfstandig theatermaker. Zijn projecten bevinden zich tussen beeldende kunst en theater, en zijn te zien op theaterfestivals in Nederland en Europa.

Dries Verhoeven startte als scènograaf in 2000 als vormgever bij regisseur Ira Judkovskaja en als assistent-vormgever bij Jan Versweyveld. Voor het Holland Festival van 2002 ontwierp Dries Verhoeven de vormgeving van de voorstelling Karkas, een muziekstuk van Cornelis de Bondt. Vanaf 2003 werkte hij ook vaak samen met regisseur Marcus Azzini. Bij De Nederlandse Opera ontwierp hij het toneelbeeld voor After Life, een opera in de regie van Michel van der Aa (Holland Festival 2006). Met Lotte van den Berg werkte hij samen aan de productie Stillen. (Sophiensaele/Toneelhuis 2006).

Festivals
De installaties en ervaringsvoorstellingen stonden op verschillende internationale festivals: Uw Koninkrijk Kome / The Kingdom Come (2003) werd gespeeld in België, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Engeland en Duitsland. Sporenonderzoek (2005) werd in Frankrijk opnieuw gemaakt onder de naam Mobile/Immobile. The big movement (2006) ging op tournee in Hongarije, Frankrijk en België en wordt nu verkocht in Gent via Frans Brood Producties. Verhoeven brak in Nederland en Europa door met de productie U bevindt zich hier / You are here (2007). Het project werd opgevoerd op het Salzburger Festspiele in 2009 (AUS). In 2008 maakte Dries verhoeven Niemandsland, een groot project met 20 immigranten. Locale versies van het project maakte hij in steden in Duitsland en Spanje. Voor de productie Life streaming (2010) construeerde Verhoeven een internetcafé, waarin elke toeschouwer via een computer in live contact stond met een performer op 8000 km afstand. Dit project was een coproductie met onder andere Schauspielhaus Bochum (DE) en de Lift Festival London (UK). In 2010 keerde Dries Verhoeven in 2010 terug naar het theater met de voorstelling Empty hands/ lege handen. Vanaf een tribune kijkt het publiek naar de mogelijke levens van oudere spelers en jonge kinderen. In dit project combineert Verhoeven zijn ideeën over installatievoorstellingen met de conventies van de reguliere theaterzaal.

Prijzen
Dries Verhoeven kreeg veel lof voor zijn radicale ontwerpen en zijn eigenzinnige vorm van installatietheater. Van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontving hij in 2003 de Charlotte Köhlerprijs voor theatervormgeving. Het juryrapport roemde zijn "jonge, frisse, soms brutale, doch analytische houding." In 2004 ontving Dries Verhoeven de Wim Bary Perspektiefprijs voor zijn "baanbrekende toneelbeelden, die een nauwe samenwerking met de regisseur afdwingen". Hij ontving startstipendia van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Dries Verhoeven exposeerde o.a. in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam (Indecorum 2003). In 2008 kreeg hij de Nederlandse mimeprijs voor U bevindt zich hier en Niemandsland. In 2009 won hij op de Salzburger Festspiele de Young Directors Award voor U bevindt zich hier. Deze voorstelling werd ook geselecteerd voor Het Nederlands Theaterfestival 2008, als één van de tien beste voorstellingen van het seizoen.
  • English

Language no problem. Please ask for the English version when you arrive at the location (next to the Kiosk at Station Sloterdijk).

Dries Verhoeven
www.driesverhoeven.com
concept, regie en tekst Dries Verhoeven
regie assistentie Marjolein Frijling
dramaturgie Judith Blankenberg
techniek Matthijs van Meeuwen
productie Nikita Oldert
coproductie van Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Frascati en Podium Mozaïek
Bestel online!
Bookmark and Share