De Prooi

Het Nationale Toneel / Johan Doesburg

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

De voorstellingen op 23 en 24 april zijn uitverkocht. Er zijn vier extra voorstellingen bijgeboekt op 5, 6, 19 en 20 mei

'De Prooi' is geïnspireerd op het succesvolle boek van onderzoeksjournalist Jeroen Smit over de ondergang van ABN Amro. Met Mark Rietman in de rol van Rijkman Groenink brengt het Nationale Toneel het verhaal als een hedendaags koningsdrama.

Wanneer in het najaar van 2008 het financiële systeem in elkaar stort, liggen in de puinhopen ook de restanten van het eens zo fiere ABN Amro. In de stofwolken struikelt een man, als aangeschoten wild. Met miljoenen op zak beweert hij er alles aan te hebben gedaan om De bank te redden. Maar is dat zo?

In je eentje maar niet alleen?

De voorstelling van 19 mei kan je ook bezoeken met Singles United via bit.ly/I6egvh

Mathijs Bouman, Financieel Dagblad - beurscommentator RTLZ

De Prooi vertelt ons hoe besmettelijk hebzucht is en hoe dat een gezonde economie kapot kan maken. Dat wil ik zeker zien bij het Nationale Toneel!

Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers, Hoogleraar Corporate Governance Nyenrode Business Universiteit

Jeroen Smit gaf in De Prooi inzicht in de cultuur in de bestuurskamer van ABN AMRO en is (nog steeds) een waardevolle aanvulling op de theorievorming rondom Corporate Governance. Het verhaal spreekt zo tot de verbeelding dat de voorstelling van het Nationale Toneel een must-see is voor iedereen met een interesse in goed ondernemingsbestuur.

Dr. Kilian W. Wawoe, oud senior personeelsadviseur van ABN AMRO

De Prooi is nog steeds actueel, omdat er sinds de val van ABN-AMRO niets wezenlijks is veranderd in de banksector.

duur: ca. 2 uur 5 minuten, geen pauze

1e rang: € 35.00
kortingsprijs : € 31.00
2e rang: € 25.00
kortingsprijs : € 21.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Alle artikelen, 12-3-2012

In één handig overzicht
Lees verder


De kranten staan bol van de huidige kredietcrisis. Elke dag is het de vraag of de euro nog bestaat. Is er wel iets veranderd sinds in 2008 de kredietcrisis zich openbaarde, ABN AMRO bijna omviel en er een golf van verontwaardiging door Nederland ging? Het Nationale Toneel brengt: De Prooi en geeft inzicht in de mentaliteit van bankiers en de situatie bij ABN AMRO destijds. De repetities zijn begonnen.

De bestseller van Jeroen Smit is exclusief bewerkt voor het Nationale Toneel en gaat op 10 maart 2012 in de Koninklijke Schouwburg In Den Haag in première. De voorstelling van het vertelt het verhaal van de vernietiging van een Nederlands instituut, door arrogantie, narcisme, besluiteloosheid en roekeloze ambitie. De Volkskrant, het NRC Handelsblad en De Pers blikten in hun publicaties al vooruit op 2012 en noemden allemaal De Prooi om naar uit te kijken in het komende halfjaar.

Regisseur Johan Doesburg over De Prooi: “De voorstelling laat –op een vrolijke en inzichtelijke wijze- een mentaliteit zien. Het zegt iets over bankiers, maar eigenlijk over ons allemaal. De financiële lust zit ons in de vezels. Het is het verhaal van een strijd zonder winnaars.” Doesburg was tien jaar artistiek directeur van het Nationale Toneel en regisseerde talloze succesvolle grote zaal producties zoals Tirza en Faust I&II. Zijn laatste productie Gekluisterd werd door pers en publiek alom bejubeld.

Cast De Prooi
In dit hedendaagse ‘koningsdrama’ speelt Mark Rietman de bestuurder Rijkman Groenink. Onlangs ging Gijsbrecht van Amstel in première, waarin Rietman ook de hoofdrol vertolkt. De cast bestaat verder uit Jeroen Spitzenberger (wiens film Süskind 19 januari in de bioscoop te zien is), Jaap Spijkers, Hajo Bruins, Matteo van der Grijn, Betty Schuurman, Khaldoun Alexander Elmecky, Pieter van der Sman, Michel Sluysmans en Xander van Vledder (die nu in Soldaat van Oranje speelt). Het spectaculaire decorontwerp is van Bernard Hammer, die ook het decorontwerp van het succesvolle Soldaat van Oranje en de NT productie Midzomernachtdroom voor zijn rekening nam.
Het Nationale Toneel / Johan Doesburg
www.nationaletoneel.nl
bewerking Sophie Kassies, naar 'De Prooi' van Jeroen Smit
regie Johan Doesburg
spel Mark Rietman, Jaap Spijkers, Jeroen Spitzenberger, Pieter van der Sman, Xander van Vledder, Michel Sluysmans, Betty Schuurman, Matteo van der Grijn, Paul Hoes, Hajo Bruins e.a.
Bestel online!
Bookmark and Share