De Meeuw

HF / Toneelgroep Amsterdam / Thomas Ostermeier

vrijdag 14 juni 2013, 20.00
Rabozaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Onbeantwoorde liefdes en generatieconflicten

Anton Tsjechov was een onovertroffen meester in het verhalen vertellen. De meeuw is één van zijn beroemdste stukken. Thomas Ostermeier, artistiek leider van de befaamde Schaubühne Berlin, regisseert deze Holland Festivalpremière bij Toneelgroep Amsterdam. Hij maakte er al eerder het beklemmende Spoken.

De meeuw speelt zich af op het landgoed van Sorin. Zijn zuster Arkadina, een gevierd actrice, brengt er de zomer door met haar minnaar, de beroemde schrijver Trigorin. Arkadina's zoon Kostja heeft net een 'modern' toneelstuk geschreven voor zijn geliefde Nina, maar hij stuit slechts op onbegrip van de heersende garde. Wanneer Nina er vandoor gaat met Trigorin, blijft Kostja gedesillusioneerd achter.

Op 20 juni is de voorstelling Engels boventiteld.

TA-Extra
Nagesprek: vr 21 juni

duur: ca. 2 uur 15 minuten, geen pauze

1 rang: € 25.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Alle recensies, 17-6-2013

In een handig overzicht.
Lees verder


Thomas Ostermeier over de meeuw
 
De clash of generations is voor mij één van de meest essentiële thema’s in De Meeuw, vooral omdat Tsjechov er geen eenduidig antwoord op formuleert. Op meesterlijke wijze situeert hij de clash precies op het moment dat Arkadina’s carrière in het slop raakt – Trigorin weliswaar bekend is, maar geen deel uitmaakt van de kring van toonaangevende tijdgenoten – en Nina en Konstantin aan het begin van hun carrière staan. De oudere generatie is bang haar reputatie te verliezen door de kracht van het nieuwe talent. Deze angst dwarsboomt de aanstormende generatie.
 
Maar het probleem ligt ook bij die jongere generatie zelf die een uitzonderlijk grote behoefte heeft aan erkenning. Nina kiest niet voor het theater dat zij en Konstantin ambiëren, maar volgt een oudere schrijver naar de stad: ze definieert zichzelf via de succesvolle, al gevestigde kunstenaar. Konstantin, laat zich op zijn beurt leiden door het al dan niet erkend worden door zijn moeder.

De zwakte van de aankomende generatie wordt manifest in haar onvermogen om zich buiten het reeds gevestigde kunstbedrijf te positioneren. Ze streeft naar autonomie, maar wenst tegelijkertijd hiervoor publiekelijke erkenning. Konstantin wil zijn revolutionaire aanpak gehonoreerd zien. Hij strijdt daarbij om de liefde van zijn moeder. Maar de plaats van de geliefde is al bezet door Trigorin, ook schrijver en dus een concurrent. Naarmate het stuk vordert, openbaart zich een rizoomachtig netwerk – wijd vertakt en zonder begin en eind – van onderlinge afhankelijkheden en onderliggende verlangen
  • English

The Seagull dramatises the romantic and artistic conflicts between the ingenue Nina, the fading actress Irina Arkadina, her son the symbolist playwright Konstantin Tréplev, and the famous middlebrow story writer Trigorin. It’s Chekhov’s most well-known and best-loved play; the work exhibits all of the qualities that helped to cement the Russian playwright in the minds and hearts of theatre-goers around the world.

English surtitles on thu June 20th

HF / Toneelgroep Amsterdam / Thomas Ostermeier
www.tga.nl
van anton tsjechov
regie thomas ostermeier
scenografie jan pappelbaum
licht erich schneider
muziek nils ostendorf
met hélène devos, hugo koolschijn, janni goslinga, hans kesting, chris nietvelt, alwin pulinckx, bart slegers, eelco smits
Bestel online!
Bookmark and Share