Angels in America

Toneelgroep Amsterdam / Ivo van Hove

zaterdag 23 februari 2013, 18.00
Grote Zaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Ivo van Hove regisseerde Angels in America van Tony Kushner, een theatraal tweeluik over liefde, angst en hoop in New York tijdens de jaren tachtig. Het stuk speelt al jarenlang voor bomvolle zalen. Kushner kreeg er de Pulitzer Prize voor. Hans Kesting won de Louis d'Or voor zijn rol van Roy Cohn.

Angels in America is een mozaïek van verschillende levensverhalen. Vroeger of later kruisen alle personages elkaars pad. We volgen Louis, die zijn vriend Prior in de steek laat, uit angst voor de verwoestende werking van het mysterieuze, nieuwe aidsvirus. Elders in Manhattan loopt het huwelijk van het Mormonenechtpaar Joe en Harper Pitt op de klippen. Intussen valt ook de machtige ultrarechtse advocaat Roy Cohn ten prooi aan het virus. De angsten van de personages vinden een uitweg in een stortvloed aan dromen, hallucinaties en leugens.

"Toneelgroep Amsterdam brengt hier vijf uur lang hartbrekend toneel, waarover je je nog tijden kunt verwonderen.", schreef Het Parool. NRC Handelsblad sprak van het "hoogtepunt van het theaterseizoen." En de Volkskrant: "Zelden heeft dit ensemble zo gedreven, bijna bezeten toneelspel laten zien."

Tijdens de pauze van 45 minuten is er gelegenheid tot eten, er zijn broodjes te koop in de foyer en Stanislavski serveert een eenvoudig menu.

English surtitles on thu feb 21 and feb 28

Deze voorstellling hoort bij de serie www.ssba.nl/successen

duur: ca. 5 uur 10 minuten, inclusief pauze

1e rang: € 46.00
kortingsprijs : € 42.00
2e rang: € 44.00
kortingsprijs : € 40.00
3e rang: € 39.00
kortingsprijs : € 35.00
4e rang: € 29.50
kortingsprijs : € 25.50
5e rang: € 10.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Alle artikelen, 9-8-2012

In een handig overzicht
Lees verder


Tony Kushner
De Joods-Amerikaanse auteur Tony Kushner (1956) is een van de meest geëngageerde schrijvers in Amerika. Hij schrijft theaterteksten en filmscenario’s (o.a. Munich van Steven Spielberg) en won met Angels in America de Pulitzerprize voor het beste toneelstuk. Over zijn bezoek aan de voorstelling in februari 2009 zei hij: ‘Het was overweldigend. Ik ben er kapot van’ (NRC Handelsblad).

Met Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes (1992) schreef Tony Kushner een moderne klassieker. Waar het stuk toen vooral ophef maakte door de aidsproblematiek en de onverholen kritiek op het Reagan-tijdperk, blijkt Angels in America vandaag zoveel meer universele en tijdloze thema’s te bevatten: de nood aan verandering en mededogen, de kracht van de verbeelding, liefde en vriendschap over de grenzen van ras, religie en ideologie.

Ivo van Hove
Van Hove: ‘Angels in America heeft alles te maken met verlies en sterven. Twee hoofdpersonages voeren letterlijk een strijd op leven en dood met de ziekte. Maar niet alleen mensen sterven, ook relaties. Verschillende personages vluchten weg in visioenen, die een soort uitlaat vormen voor hun wensen en angsten. Angels in America gaat over de mogelijkheid tot transformeren: rupsen worden vlinders, vlinders sterven en de cyclus begint opnieuw. Het is ook een ode aan het menselijk vermogen zich te adapteren, te overleven.'

  • English

Angels in America takes place in New York during the eighties. It is a mosaic of stories about people struggling with love, sexuality and the disastrous consequences of AIDS. Louis deserts his friend Prior, who is terminally ill. The marriage of Joe and Harper Pitt falls apart. The extreme-right lawyer Roy Cohn (Hans Kesting) discovers that power nor money will protect him from death. Hans Kesting received the Louis d’Or for his role. Angels in America was awarded the Pullitzer Prize and was made into a movie starring Al Pacino and Meryl Streep. Ivo van Hove made it into a five-hour theatre marathon.

Sandwiches are served in the foyer durig the break

English surtitles on thu feb 21 and feb 28

Toneelgroep Amsterdam / Ivo van Hove
www.tga.nl
van tony kushner
regie ivo van hove
vertaling carel alphenaar
dramaturgie peter van kraaij
scenografie jan versweyveld
kostuumontwerp wojciech dziedzic
met hélène devos, roeland fernhout, marieke heebink, fedja van huêt, marwan 'chico' kenzari, hans kesting, alwin pulinckx, eelco smits
Bestel online!
Bookmark and Share