Nora

Toneelgroep Amsterdam / Thibaud Delpeut

zaterdag 26 januari 2013, 20.30
Grote Zaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Na de successen van Antigone-Kreon-Oidipous en Al mijn zonen zet theatermaker Thibaud Delpeut een nieuwe stap in zijn zoektocht naar een moderne omgangsvorm met de grote toneelklassiekers. En een klassieker, dat is Nora van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906). Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne realistische drama. Halina Reijn, die met Hedda Gabler al eens bewees zich in de wereld van Ibsen perfect thuis te voelen, speelt de titelrol.

Torvald Helmer en zijn vrouw Nora leiden op het eerste gezicht een ideaal leven en lijken perfect gelukkig. De schijn van hun modelhuwelijk draagt alleen maar bij tot zijn succes. Tot plots een ongelukkig voorval uit Nora's verleden opduikt en een schaduw werpt op Helmers carrière. Zijn liefde voor Nora gaat even snel verloren als ze gekomen was. Zijn felle reactie opent Nora's ogen en haar wereld stort als een poppenhuis in elkaar.

English surtitles on thu dec 6, dec 13 and jan 24

TA-Extra
Inleidingen: wo 12 dec en 23 jan (19.45 uur)
Nagesprekken: vr 7 dec en 25 jan
TA sterren kijken met Daphne Deckers op 22 jan (na afloop van de voorstelling). Meer info: goo.gl/TDZgF

duur: ca. 2 uur 30 minuten, inclusief pauze

1e rang: € 32.50
kortingsprijs : € 28.50
2e rang: € 30.50
kortingsprijs : € 26.50
3e rang: € 25.50
kortingsprijs : € 21.50
4e rang: € 17.50
kortingsprijs : € 13.50
5e rang: € 10.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Stadsschouwburg Journaal, 9-8-2012

Interview met Halina Reijn
Download pdf


Alle artikelen, 18-11-2012

In een handig overzicht
Lees verder


Henrik Ibsen
Met Nora (Een poppenhuis) schreef de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828 - 1906) een klassieker over een jonge vrouw die tot het besef komt dat ze heel haar leven alleen voor anderen heeft geleefd. Ze probeert te breken met haar echtgenoot en de burgerlijke verwachtingen en belandt in een draaikolk van aan schizofrenie grenzende verwarring. Nora breekt met de samenleving die haar heeft gevormd maar de barsten blijken voelbaar tot diep in haar eigen identiteit. Ibsen wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne realistische drama en schreef met stukken als De Wilde Eend, Hedda Gabler en Nora (Een poppenhuis) enkele meesterwerken uit het  wereldrepertoire.

Thibaud Delpeut
Thibaud Delpeut (1978) studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Zijn grote doorbraak kwam in 2007 met Britannicus van Racine en Antigone-Kreon-Oidipous naar Sofokles (2009). Met zijn eigenzinnige kijk op  toneelklassiekers schept hij strak gecomponeerde, felrealistische voorstellingen voor een breed publiek. Met Millers Al mijn zonen (ook in seizoen 12|13 te zien bij TA) sloot Delpeut na Blasted (Sarah Kane) en het zelfgeschreven Nacht, een drieluik af over oorlog en geweld.

Nora is de eerste grote zaalvoorstelling van Thibaud Delpeut. Delpeuts regies kenmerken zich door de centrale positie van de mens, diens dilemma’s, keuzes en zoektocht naar zingeving. Met daaronder altijd de vraag waarom de wereld is zoals zij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is.

  • English

The fundamental issue in A Doll’s House is the conflict between warm and vibrant Nora and her possessive, unbending Helmer. A devoted wife and mother, who romps with her children, Nora is ready to dance a tarantella to charm her husband. Trapped by her own sacrifices to love, Nora is forced to assert her own dignity and worth as an individual.

English surtitles on thu dec 6, dec 13 and jan 24

Toneelgroep Amsterdam / Thibaud Delpeut
www.tga.nl
van henrik ibsen
regie thibaud delpeut
vertaling/bewerking karst woudstra
dramaturgie joris van der meer
scenografie roel van berckelaer
kostuumontwerp wojciech dziedzic
lichtontwerp casper leemhuis
geluidsontwerp pim van den heuvel
muziek thibaud delpeut
met janni goslinga, halina reijn, thomas ryckewaert, eelco smits, bart slegers
Bestel online!
Bookmark and Share