Het temmen van de feeks

Toneelgroep Amsterdam / Ivo van Hove

dinsdag 11 september 2012, 20.00
Rabozaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Katharina (Halina Reijn) is de schrik van elke man, een feeks, die met woorden en daden tegen de mannen in opstand komt. Wonder boven wonder krijgt zij toch een huwelijksaanzoek: Petruchio (Hans Kesting) is bereid om Katharina te trouwen als de bruidsschat hoog genoeg is.

Maar Katharina wijst hem af. Vanaf dat moment stelt Petruchio alles in het werk om Katharina te veroveren, te temmen als een dier, totdat ze zich aan hem overlevert, helemaal en onvoorwaardelijk. 'Het is een wonder dat ze zich zo liet temmen,' is de laatste zin van het stuk.

"Het wonder is dat twee mensen die ogenschijnlijk niet samen passen toch een unieke relatie tot stand brengen", zegt Ivo van Hove over zijn regie uit 2005. De Volkskrant omschreef het als "hard, heftig en adembenemend goed."

English surtitles at thu aug 23, sep 13 and jan 31

TA-Extra
Inleidingen: 12 sep (19.15 uur) en 30 jan (19.45 uur)
Nagesprekken:
14 sep (met Halina Reijn en Alwin Pulinckx)
1 feb (met Eelco Smits en Fred Goessens)

Een versie van TA sterren kijken met Connie Palmen op di 11 sep na afloop van de voorstelling. Meer info: goo.gl/TDZgF

duur: ca. 2 uur, geen pauze

1e rang: € 33.50
kortingsprijs : € 29.50
2e rang: € 31.50
kortingsprijs : € 27.50
3e rang: € 26.50
kortingsprijs : € 22.50
4e rang: € 24.50
kortingsprijs : € 20.50

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Alle artikelen, 9-8-2012

In een handig overzicht
Lees verder


William Shakespeare
Het temmen van de feeks dateert van de jaren 1590 en is een van Shakespeares eerste komedies. De plot bestaat uit twee hoofdintriges, één rond Bianca en één rond Katharina. Voor het personage van Katharina putte de bard uit een oude traditie van volksverhalen. Daarin was de feeks een meedogenloze vrouwfiguur die haar man uiteindelijk in de afgrond stortte. Bij Shakespeare is dat anders. Katharina en Petruchio zijn mensen van vlees en bloed. Onder een luchtig spel van verwarringen ligt een feilloze analyse van een intense liefdesrelatie.

Ivo van Hove
‘Het verhaal van Petruchio en Katharina legt bloot dat de mens zichzelf en de anderen in zijn ware aard moet erkennen en respecteren om tot een echte harmonische relatie te komen. De relatie tussen Petruchio en Katharina is totaal onwaarschijnlijk. Toch trouwen ze. Ze zijn totaal en diep met elkaar verbonden. Maar Het temmen van de feeks is meer dan een liefdesdrama. Het is een stuk met onverholen kritiek op de samenleving. Onder het masker van tolerantie en civilisatie is Padua een gewetenloze stad waarin het doel de middelen heiligt. Het doel is economisch gewin.'

  • English

Baptista, a rich Paduan merchant, announces that his fair young daughter, Bianca, will remain unwed until her older sister, Katharina, a hellish shrew, has wed. Lucentio, a student and the son of a wealthy Pisan merchant, has fallen in love with Bianca. He poses as a tutor of music and poetry to gain entrance to the Baptista household and to be near Bianca. Meanwhile, Petruchio, a fortune-hunting scoundrel from Verona, arrives in Padua, hoping to capture a wealthy wife. Hortensio, another suitor of Bianca, directs Petruchio's attention to Katharina. When Hortensio warns him about Katharina's scolding tongue and fiery temper, Petruchio is challenged and resolves to capture her love. Hortensio and another suitor of Bianca, Gremio, agree to cover Petruchio's costs as he pursues Katharina.

English surtitles at thu aug 23, sep 13 and jan 31

Toneelgroep Amsterdam / Ivo van Hove
www.tga.nl
van william shakespeare
regie ivo van hove
vertaling hafid bouazza
scenografie jan versweyveld
kostuumontwerp lies van assche
geluidsontwerp marc meulemans
dramaturgie alexander schreuder
spel fred goessens, hélène devos, hans kesting, hugo koolschijn, alwin pulinckx, halina reijn, dennis rudge, vanja rukavina, eelco smits, bart slegers
Bestel online!
Bookmark and Share