Macbeth

Toneelgroep Amsterdam / Johan Simons

zaterdag 24 november 2012, 20.00
Rabozaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • Meer...

Johan Simons regisseert één van Shakespeare's grote tragedies

Johan Simons, intendant van de Münchner Kammerspiele, regisseert bij Toneelgroep Amsterdam één van Shakespeares grote tragedies. Fedja van Huêt speelt de hoofdrol.

Macbeth is Shakespeares kortste en bloederigste tragedie. Verteerd door ambitie en aangezet door zijn vrouw (Chris Nietvelt), doodt Macbeth de koning en neemt bezit van de troon. Hij wordt een tirannieke heerser, overmand door angst en schuldgevoel. Hij is verplicht om nog meer te doden, om zichzelf te beschermen tegen ontmaskering.

Voor regisseur Johan Simons is Macbeth een studie van het geweld. Geen psychologische studie, maar een genetische. Het geweld komt niet van buiten, maar is in de mens zelf als mogelijkheid geprogrammeerd - net als het goede.

Simons geldt als een van de belangrijkste theatermakers van Europa. Als intendant van de Münchner Kammerspiele is hij de eerste Nederlander die de hoogste functie in een Duits theaterhuis bekleedt. Macbeth gaat in juni 2012 in première en is dit seizoen exclusief in de Stadsschouwburg te zien.

English surtitles on thu Nov 22

TA-Extra
Inleidingen: 24 okt. (19.15 uur)
Nagesprekken: 23 nov

TA sterren kijken met Marlene Dumas: zo 25 nov na afloop van de voorstelling. Meer info: goo.gl/TDZgF

duur: ca. 2 uur, geen pauze

1e rang: € 32.50
kortingsprijs : € 28.50
2e rang: € 30.50
kortingsprijs : € 26.50
3e rang: € 25.50
kortingsprijs : € 21.50
4e rang: € 23.50
kortingsprijs : € 19.50

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.
‘Fedja van Huêt levert een Olympische prestatie’ NRC****

‘Macbeth is in regie van Johan Simons een niet in toom te houden nachtmerrie, een grillige maalstroom waarvan Fedja van Huêt als een imposante en alles vermorzelende molensteen het centrum vormt. Macbeths cynisme is zuigend en hypnotiserend en laat je met een verkild hart achter.’ Theaterkrant****

‘Toneel om van te houden’ de Volkskrant****

‘Johan Simons overtreft zichzelf. Een Macbeth ontsproten aan zijn oerdriften in combinatie met zijn theatraal talent.’ Knack****
  • English

Macbeth, Shakespeare’s shortest and bloodiest tragedy, premiered during the 2012 Holland Festival. Director Johan Simons (Hollandia, ZT Hollandia, NTGent, and as of 2010 intendant of the Munich Kammerspiele) sees Macbeth (played by Fedja van Huêt) as a study in violence. Not a psychological study, but a genetic one. Violence does not come from without, but is part of the human make-up. Simons: 'Where does the story take place? Obviously not in a fairytale landscape, more likely a shooting range. It is an experiment. A conscious choice for evil, for true bloodlust, lying deep inside all of us, genetically predetermined.'

English surtitles on thu aug 16 and nov 22

Toneelgroep Amsterdam / Johan Simons
www.tga.nl
van william shakespeare
regie johan simons
met roeland fernhout, fred goessens, fedja van huêt, hans kesting, chris nietvelt, merel junge (viool), kaspar kröner (countertenor)
vertaling hugo claus
dramaturgie koen tachelet
scenografie, licht jan versweyveld
muziek warre simons
kostuums greta goiris
Bestel online!
Bookmark and Share