Gijsbrecht van Amstel

Het Toneel Speelt / Jaap Spijkers / Stadsschouwburg Amsterdam

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Het Toneel Speelt komt met het stuk der stukken van vaderlandse bodem, Gijsbrecht van Amstel van de oervader van onze taal: Joost van den Vondel. Voor de meesten van u wordt het de eerste kennismaking met het werk. Dat is opvallend, want het was eeuwenlang Nederlands populairste toneelstuk. Vondels thema - de door barbaren bedreigde beschaving en de alles overwinnende liefde - is van alle tijden. Het is een klassieker die u gezien moet hebben. Regisseur is Jaap Spijkers, die een schitterende cast ter beschikking heeft.

Inleidingen

Van maandag 2 tot en met zondag 8 januari is er een inleiding om 19.45 uur en voorafgaand aan de matinee op zondag om 14.15 uur met de volgende gasten:

Ronald Klamer: 2, 5, 7 en 8 januari (14.15 en 19.45 uur)

Christiaan Mooij: 4 en 6 januari

Jaap Spijkers: 3 januari

De inleidingen zijn vrij toegankelijk met een kaartje voor de voorstelling.

Gijsbrechtroute

Gijsbrecht komt thuis! De geschiedenis van Neerlands beroemdste toneelstuk vindt zijn oorsprong bij ons. Het werd geschreven ter gelegenheid van de opening van de eerste Amsterdamse schouwburg in 1638 en vervolgens eeuwenlang elke nieuwjaarsdag hier gespeeld, tot 1968 aan toe. Voor ons een mooie aanleiding een route te maken in de schouwburg langs de portretten van vooraanstaande Gijsbrechtspelers. Een overzicht van drie eeuwen acteergeweld, met o.a. Theo Mann-Bouwmeester, Albert van Dalsum, Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer en Ellen Vogel. Bekijk hier links ook alvast een filmpje over de route, verteld door Mark Rietman.

duur: ca. 1 uur 45 minuten, geen pauze

1e rang: € 41.50
kortingsprijs : € 37.50
2e rang: € 36.00
kortingsprijs : € 31.00
3e rang: € 24.50
kortingsprijs : € 20.50
4e rang: € 13.50
kortingsprijs : € 10.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Verhalen over de Gijsbrecht, 24-10-2011

Een mooie verzameling verhalen en wetenswaardigheden over deze tijdloze klassieker
Lees verder


Het Parool, 1-1-2012

"Vondels rijmende alexandrijnen worden in de monden van vrijwel alle acteurs fonkelend helder en poëtisch Nederlands."
Download pdf


De Volkskrant, 2-1-2012

Mark Rietman en Carine Crutzen spelen hun rollen gepassioneerd
Download pdf


De Telegraaf, 2-1-2012

'Gijsbrecht van Amstel' is vooral historisch eerbetoon
Download pdf


Joost van den Vondel is de allergrootste schrijver die wij hebben
De Grieken hebben Homerus, de Italianen Vergilius, wij hebben Vondel. Hij schreef Gijsbrecht van Amstel voor de opening van de stenen Stadsschouwburg aan de Keizersgracht. Dat was de allereerste in Europa. Een geweldige theater en Vondel bedacht er een nieuw Nederlands woord voor:  SCHOUWBURG. Dat woord bestond helemaal niet .Wist u trouwens dat Vondel heel veel woorden heeft bedacht en dat hij een van de grondleggers is van het Nederlands zoals wij dat nu spreken. Vondel is een taalvirtuoos en omdat hij zo beeldend schrijft, lijkt het soms net of je naar een film zit te kijken.

De ondergang van Amsterdam
De Gijsbrecht speelt in de Middeleeuwen en gaat over de ondergang van Amsterdam. De stad wordt geplunderd, platgebrand en van de aardbodem weggevaagd. En dat gebeurt na een belegering van een jaar. Alles wat heilig is wordt kapotgemaakt. Nonnen worden verkracht, de bisschop op het altaar afgeslacht.

Mythe
De dominees begrepen Vondels Gijsbrecht niet. Of wilden het niet begrijpen - ze protesteerden tegen al dat roomse gedoe - en daarom mocht het niet op kerstavond in première gaan. Uiteindelijk mocht het na een paar kleine ingrepen alsnog gespeeld worden. De toeschouwers van toen en al die eeuwen erna hebben het stuk meteen in hun hart gesloten. Zij keken naar de vernietiging van hun stad door een stelletje barbaren. Maar zij herkenden in het stuk het verhaal van het oude Troje. Het reusachtige paard waarmee de Grieken de stad binnendringen is vervangen door een platte schuit, maar de truc is dezelfde. En zij wisten dat uit de vernietiging van Troje het machtige Rome is ontstaan. En welke stad was rijker, mooier en welvarender dan het Amsterdam van die tijd, ook wel de Gouden Eeuw genoemd. Vondel had met de Gijsbrecht de stad een mythe gegeven en daarmee kon het wedijveren met Rome, de bakermat van de Europese beschaving. Amsterdam kreeg in een klap een geschiedenis om apetrots op te zijn.

De Gijsbrecht gaat over liefde, hartstocht en trouw
Als Gijsbrecht een held is, dan is zijn vrouw Badeloch dat helemaal. En wat schrijft Vondel ontroerend over die liefde, niet alleen tussen man en vrouw maar ook tussen broers. Want Gijsbrecht is ook een hartstochtelijk stuk over de liefde van een man voor zijn stad, over een vrouw voor haar man, over een schrijver voor het toneel.

Het Toneel Speelt / Jaap Spijkers / Stadsschouwburg Amsterdam
www.hettoneelspeelt.nl
tekst Joost van den Vondel
regie Jaap Spijkers
spel Mark Rietman, Carine Crutzen, Daan Schuurmans, Marisa van Eyle, Paul Hoes, Fockeline Ouwerkerk, Bart Klever, Reinout Scholten van Aschat en Leander de Rooij.
Bestel online!
Bookmark and Share