toneelgroep amsterdam


TA, het grootste gezelschap van Nederland, is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Sinds 2001 wordt TA geleid door directeur Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van elf gerenommeerde regisseurs uit binnen- en buitenland de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure. Kern is het topensemble van 22 acteurs dat het mogelijk maakt voorstellingen op het repertoire te houden.

Trailer seizoen 13|14In seizoen 13|14 breidt TA uit op alle fronten en combineert de grote namen van vandaag met de talenten van morgen. De eerste première - Lange dagreis naar de nacht – valt al in augustus en het TA-seizoen loopt pas af in juni tijdens HF 2014 met het controversiële, nog nooit eerder opgevoerde The Fountainhead. Het publiek kan rekenen op maar liefst zeven (!) premières van grote namen als Guy Cassiers en Johan Simons, maar ook van de nieuwe generatie regisseurs: Susanne Kennedy, Eric de Vroedt en Julie Van den Berghe. Met Toneelhuis start TA een langdurige samenwerking en bewerkt Tom Lanoye Hamlet, het stuk der stukken. De Warme Winkel en Adelheid Roosen creëren unieke producties binnen de grote voorstellingen en publieksfavorieten - Romeinse tragedies, Scènes uit een huwelijk, Rouw siert Electra en Na de repetitie / Persona - keren terug naar Amsterdam. TA verwelkomt Ramsey Nasr, Aus Greidanus jr. en Gaite Jansen bij het gezelschap en breidt hun internationale speelgebied uit met Australië en Zuid-Amerika.

Naast 350 voorstellingen wereldwijd is TA ook met 200 randactiviteiten (TA-extra’s) in de Stadsschouwburg te vinden: openbare repetities, inleidingen, nagesprekken, workshops, wish you were here, … en wordt op donderdag de voorstelling Engelstalig boventiteld.

Bekijk hier de TA-seizoenbrochure 13|14 in het Nederlands of hier in het Engels.

Voor nog meer info, ga naar www.tga.nl